Fermierii contraataca! ”Cartofii romanesti NU sunt otraviti cu pesticide interzise”

Cultivatorii de legume îi liniștesc pe consumatori! După un comunicat al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) despre nivelul pesticidelor din legumele românești care a stârnit isterie în rândul consumatorilor, Federația Națională a Cartofului din România vine cu lămuriri. Potrivit fermierilor, cartofii românești nu sunt tratați cu pesticidul interzis numit imazalil.

”LUARE DE POZIȚIE Federația Națională Cartoful din România
Referitor exclusiv la cartof:

1. Formulările de-a dreptul iresponsabile, gen „doldora de pesticide”, „cele mai nesigure alimente”, „pline de chimicale” și altele asemenea nu fac altceva decât să provoace panică și confuzie la nivelul consumatorului, bombardat tot mai des cu „informații” alarmiste, de-a dreptul apocaliptice! Ne întrebăm, retoric desigur,oare care să fie scopul acestor adevărate campanii negative de presă?

2. Am dori să știm, în momentul în care se lansează informații de acest gen în spațiul public, care este de fapt punctul de vedere oficial al ANSVSA, de unde a prelevat probele și la ce volum de marfă, proveniența acestora,ce fel de pesticide au făcut obiectul studiului șamd. Prezentarea de informații scoase din context, ambigue în cel mai bun caz este o dovadă de superficialitate în abordarea unei probleme foarte serioase cum este sănătatea consumatorilor.
Concluziile „servite” consumatorului român sunt incalificabile!

3. Cartoful produs în România NU este în nici un caz tratat cu imazalil, substanță neomologată la noi în țară pentru folosirea la această cultură.

4. Produsele de protecția plantelor folosite în cultura cartofului sunt foarte atent monitorizate, chiar draconic am zice noi. Toți fermierii utilizatori înregistrați și autorizați pentru folosirea acestor produse sunt controlați periodic foarte serios de către Agenția Națională Fitosanitară și de către Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratelor de Poliție Județene pentru a se asigura folosirea corespunzătoare a acestor substanțe.

5. Precizăm că fermierii noștri folosesc cca 25 % din cantitățile medii de îngrășăminte și produse pentru protecția plantelor folosite de fermierii din UE.

6. Toți fermierii care livrează cartofi pe piață efectuează analize la laboratoare autorizate pentru depistarea de reziduuri de pesticide. Nu am avut niciodată analize necorespunzătoare, putem veni cu dovezi concrete, nu cu povești!

7. Cartoful este un adevărat filtru natural al substanțelor dăunătoare. Tuberculul de cartof este o tulpină îngroșată subterană care nu intră în contact direct cu nici un produs de protecția plantelor care se aplică pe foliaj pe parcursul perioadei de vegetație (erbicide,insecticide, fungicide etc).

Imazalilul și inhibitorii de încolțire se aplică numai în depozit și după cum am menționat mai sus nu sunt produse accesibile producătorilor români, nefiind omologate. Drept dovadă cartoful românesc este mai puțin atractiv comercial la această oră și în mod normal un pic mai deshidratat.

8. Cartoful comercializat în acest moment în România este, din păcate, în proporție de peste 80% din import, din țări unde într-adevăr folosirea imazalilului este permisă pentru a se asigura o păstrare pe termen lung, fără pierderi datorate putregaiurilor.
Aspectul comercial mai atractiv al produselor din import provine în primul rând de la folosirea acestei substanțe și a inhibitorilor de încolțire care mențin turgescența produselor. Eventualele reziduuri detectate la aceste produse sunt găsite doar pe coajă, care de obicei se îndepărtează.

Situația este similară și la alte culturi la care s-a făcut recent referire in mass media. Facem un apel la responsabilitate către presa românească. Înainte de a crea panică ar fi necesară o minima documentare.
Noi vă stăm cu plăcere la dispoziție.
Romulus Oprea, Președinte FNCR
Ioan Moroianu, Director Executiv
Tanase Aurel, Presedinte OIPA PROD COM”

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole