FERMIERII CARE ALEG SĂ-ȘI IRIGE CULTURILE NU VOR PLĂTI NICI UN LEU PENTRU APĂ

Aproximativ 200.000 de fermieri ar putea beneficia de apa gratuita pentru a putea iriga terenurile agricole.

Respectiva masura urmeaza sa fie pusa in aplicare ca urmare a votului senatorilor, care au decis acest lucru. Fondurile prevazute in bugetul MADR pentru anul 2017 pentru programul apa gratuita la statiile de punere sub presiune se ridica la 90 de milioane de lei.

Senatul Romaniei a adoptat cu 100 de voturi “pentru” propunerea legislativa de modificare si completare a Legii imbunatatirilor funciare nr. 138/2004, care prevede apa gratuita pentru fermierii care iriga.

Aceasta masura este prevazuta si in programul de guvernare pentru agricultura. Potrivit acesteia in etapa I, ar urma sa fie facute 40 de amenajari, in etapa a II-a, 37 de amenajari, iar in etapa a III-a, 9 amenajari. In total ar urma sa fie 86 de amenajari, ceea ce inseamna 1.980.000 hectare.

Efectele acestei masuri ar fi urmatoarele: cresterea randamentului statiilor de pompare, care aproape s-ar dubla, scaderea gradului de degradare si reducerea pierderilor de apa pe canale. Pentru ca aceasta masura sa fie aplicabila e nevoie si de votul deputatilor.

Citește și

Cmentariile sunt închise