EXEMPLU DE AFACERE CU PORCI A UNUI TIMISAN

Ca în fiecare an, în preajma sărbătorilor de Crăciun, cei mai gospodari dintre români se pregătesc de tăierea porcului crescut în bătătura casei sau au cumpărat de la alţi fermieri, pentru ca mai apoi să prepare cele mai gustoase mezeluri. Potrivit obiceiurilor strămoşeşti, grăsunul este sacrificat de Ignat, în 20 decembrie.

Anul acesta, preţul cărnii de porc în viu a urcat vertiginos. Dacă în urmă cu 12 luni, acelaşi produs se vindea cu şase lei kilogramul, acum a ajuns la minim opt lei. Fermierii sau ţăranii care cresc godacii fără concentrate, doar cu porumb, triticale şi grâu, cer şi mai mult. Fără 10 lei kilogramul de carne în viu nici se gândesc să vândă.

În comuna Otelec, Csaba-Zoltan Szabo creşte peste 200 de capete de porci. Îi place munca aceasta, chiar dacă e nevoit să lucreze de dimineaţa până la apusul soarelui. Mai nou şi-a adus şi godaci din rasa Mangaliţa şi afirmă că aceşti porci sunt mult mai rezistenţi decât cei obişnuiţi şi au carnea mai bună la gust. Acum, are în fermă 150 de grăsuni pe care-i vinde, în general, altor gospodari.

„Am clienţi care vin de ani de zile de la Timişoara, pentru că ştiu cum sunt furajate animalele mele. Printre clienţi se găsesc şi câteva restaurante din oraşul de pe Bega, care cumpără godaci de la mine”, spune, mândru, gospodarul.

Csaba-Zoltan Szabo s-a gândit să înfiinţeze un abator şi o mică fabrică de mezeluri, dar spune că pentru numărul redus de capete pe care le creşte investiţia nu s-ar amortiza.

„Dacă ar fi fost aşa cum era în urmă cu mai bine de zece ani, când în Otelec populaţia porcină era de 4.500 de capete, ar fi meritat o asemenea afacere. Acum, în comună de-abia dacă mai sunt 50 de gonaci de vânzare, în rest fiecare creşte câte un porc pentru el”, a menţionat gospodarul.

În cocinele de la fermă, mai are doar câţiva grăsuni din rasa Mangaliţa, pe care vrea să-i ţină pentru consumul propriu. În ceea ce priveşte asigurarea hranei, Csaba-Zoltan Szabo lucrează câteva zeci de hectare de pământ, pe care le cultivă cu grâu, porumb, triticale şi tot ce are nevoie pentru ca animalele să se dezvolte cât mai bine.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole