DSVSA Sibiu lansează un semnal de alarmă privind pericolul reprezentat de o posibilă invazie de căpușe

146

capusaReprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sibiu au atras atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă posibila invazie de căpușe din perioada următoare și au sfătuit fermierii să ia o serie de măsuri pentru a-și proteja animalele. De asemenea, angajații au ținut să precizeze că insectele pot fi deosebit de periculoase și pentru locuitorii din orașe, pe care i-au sfătuit să fie atenți.

„Căpușele sunt insecte parazite (ectoparaziți) ce populează suprafața corpului fiind găsite pe tegumentele mamiferelor sau în blana lor, sau pe pielea păsărilor, sunt paraziți hematofagi (se hrănesc cu sângele gazdelor pe care le parazitează) se găsesc de obicei în iarba înaltă și de acolo trec direct pe tegumente populând gazda timp de câteva zile, dacă nu sunt îndepărtate. Cele mai multe cazuri apar primăvara și vara, dar și până târziu, spre toamnă. Calea de a infecta o nouă gazdă este contactul fizic (ele nu sar, nu zboară, dar se atașează de corpul victimei)”, au atenționat reprezentanții DSVSA.

Înmulțirea exagerată și răspândirea căpușelor pe arii tot mai extinse, ajungând din zonele împădurite, până în grădinile din spatele locuințelor, a fost generată de o serie de factori, incluzând:

  • modificările în utilizarea pesticidelor,
  • înmulțirea populațiilor de animale sălbatice,
  • comerțul internațional intensiv cu animale,
  • dezvoltarea zonelor suburbane,
  • superficialitatea unor factori responsabili, pentru igienizarea spațiilor nepopulate, defrișarea vegetației abundente, gestionarea vectorilor de răspândire a căpușelor (câini comunitari, pisici, rozătoare etc.)

Căpușele parazitează o varietate foarte mare de gazde terestre, cum ar fi: amfibieni, reptile, păsări și mamifere. Pe lângă acțiunea directă, căpușele sunt transmițători ai unor agenți patogeni care produc boli atât la om, cât și la animale, fiind clasificate pe locul doi, după țânțari, în ceea ce privește importanța medicală și veterinară ca vectori

Căpușele se localizează preponderent în zona capului și a gâtului, putând cauza îmbolnăviri severe și uneori, chiar fatale, atât la animale cât și la oameni, din cauza toxinelor injectate odată cu saliva (paralizia de căpușe) a consumului de sânge care poate duce la anemie gravă, inducerea unor stări alergice și chiar șoc anafilactic etc.

În plus, rănile pe care le produc creează porți de intrare pentru infecții secundare, sau produc diferite afecțiuni ale pielii, durere sau tumefacții.

Afecțiunilor pe care căpușele le pot determina la animale se manifestă prin tendința acestora de a se scărpina continuu la locul unde este localizată căpușa. zona este ușor inflamată și dureroasă, pot apărea semne de apatie, febră, animalul este anemic, iar în organismul uman afecțiunile au ca simptome manifestări asemănătoare gripei: febră, cefaleea, greață, vomă.

„Conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu, în cadrul programului comun stabilit cu alte autorități responsabile din județul Sibiu, pentru controlul și limitarea efectelor infestației cu căpușe, vector principal de transmitere a bolii Lyme la om, întreprinde prin personalul de specialitate, în cursul anului 2014, o serie de acțiuni menite să limiteze prezența acestor paraziți în zonele favorabile înmulțirii lor, precum și de prevenire a infestării speciilor de animale receptive”, au anunțat inspectorii sibieni.

 

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. AcceptCiteste mai mult