Daniel Constantin: Producem destule legume și fructe. Importăm însă din cauză că nu suntem organizați

30

danielconstantiniriÎn cadrul unei conferinței de presă a Agenției pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) organizată în cadrul celei de-a XVIII-a ediții a Indagra, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a spus că România produce îndeajuns de multe legume și fructe (contrazicând astfel afirmațiile președintelui Traian Băsescu), însă lipsa organizării generează la importuri care totalizează circa 10 la sută din necesarul de consum. Numai la legume, circa 600.000 de tone au fost importate din Turcia în fiecare an.

„Am văzut și ieri câteva abordări că România nu produce suficient. România produce suficient, produce chiar mai mult (…), cel puțin pe această zonă, (…) mai mult decât este nevoie. Din păcate, importăm undeva în jur de 10% pentru că nu suntem organizați așa cum ar trebui. Nici pe zona de producție nu suntem organizați, nu avem acele cooperative pe care ni le dorim și pe care încercăm să le stimulăm și prin dezvoltare rurală, dar și prin Pilonul I și, mai important decât atât, nu avem partea de organizare.

Nu avem un sistem care să asigure colectare mai bună a produselor și astăzi, vedeți, foarte mulți producători (…) preferă să vândă pe marginea drumului, din păcate. Aici trebuie să intervenim, să-i stimulăm pe aceștia și cred că avem câteva politici în acest sens”, a precizat Constantin.

Conform informațiilor date publicității de ministrul Agriculturii, alocarea financiară pentru pomicultură, în propunerea actuală, este de 198 de milioane de euro. El este de părere că această sumă ar oferi României garanția că un procent important din livezile existente astăzi ar intra în proces de reconversie și un alt procent important „ar putea să apară în România”.

„Astăzi, mai mult de jumătate din livezile pe care le avem, sunt în declin. Producția din România, altă dată la un nivel competitiv pe plan european, astăzi nu este la fel de mare. În egală măsură, piața nu este organizată la fel de bine și produsele pe care le avem, nu ajung la consumatori așa cum ne-am fi dorit și suntem nevoiți, iată, să importăm undeva, iată, 10 la sută din nevoia de consum pe care o are România”, a adăugat ministrul. (Integral pe recolta.eu)

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. AcceptCiteste mai mult