DAEA: ROMANIA ESTE SINGURA TARA DIN UE CARE NU A APELAT LA PRELUNGIREA CERERII DE FINANTARE

   Grupul de presă BURSA desfasoara marti 9 octombrie 2018, la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a României, a V-a ediţie a conferinţei „AGRI-BUSINESS PE PROFIT”.

   Temele propuse pentru dezbateri sunt: contribuţia agriculturii la economie, poziţia României la negocierile privind viitoarea Politica Agricolă Comună şi oportunităţile care se conturează în cadrul ei pentru fermierii români, refacerea sistemului de îmbunătăţiri funciare şi noi tehnologii în irigaţii, metode de finanţare a agriculturii, accelerarea absorbţiei fondurilor europene pentru dezvoltare rurală şi pescuit, locul micilor fermieri în faţa marilor jucători de pe piaţa internă şi externă, procesul de comasare a terenurilor agricole, situaţia cadastrului general în România şi a titlurilor de proprietate pentru terenurile agricole, balanţa comercială a produselor agricole – exporturi de materie prima vs importuri de produse finite, identificarea de noi pieţe pentru produsele româneşti în vederea creşterii competitivităţii sectorului agroalimentar, locul brandului românesc printre numele europene, agricultura ecologică, dublul standard pe piaţa alimentară, criza forţei de muncă în agricultură, digitalizarea şi tehnologizarea agriculturii, efectele virusului de pestă porcină în zootehnie, conştientizarea consumatorului cu privire la aspecte privind sănătatea alimentară.

      De la integrarea ţării noastre în Uniunea Europeană (UE), agricultura românească a avut de câştigat, este de părere Petre Daea, ministrul Agriculturii, care a menţionat: „De când am intrat în UE, fermierii români şi ţara au câştigat, agricultura este alta în fiecare an, fermierii s-au dotat cu tehnici agricole mult superioare celor cu care eram obişnuiţi. (…) În doi ani de zile de când am această misiune de a conduce agricultura ţării, urmăresc cu foarte mult interes fermierii şi sunt alături de ei, punându-se întrebări, căutând soluţii, pe un câmp comun. Administraţia centrală trebuie să asigure, prin politicile sale, acel drum al reuşitei, astfel încât rezultatul să fie pe măsura efortului, iar câştigul, pe măsura contribuţiei”.
Ţara noastră a crescut mult, din punct de vedere agricol, al randamentului pe suprafaţă, a afirmat ministrul Daea, menţionând că are trei ţinte importante – introducerea unei reguli agronomice în sistem, uşurinţa fermierului în accesarea banilor de la stat, precum şi aducerea unor sume de bani cât mai mari în ţară.
În opiniea domniei sale, subvenţiile trebuie să se facă pe o regulă foarte exactă, să aibă loc o depunere la timp a cererilor, printr-o verificare a exactităţii solicitărilor, astfel încât momentul declanşării finanţărilor să nu înregistreze întârzieri. În acest context, Petre Daea a precizat că România este singura ţară din UE care nu a apelat la prelungirea cererii de finanţare.
Printre altele, ministrul de resort a subliniat că, în agricultura noastră, există o ruptură structurală între producţia vegetală şi zootehnie. „România a fost şi rămâne o ţară cerealieră. Anul trecut, a fost prima din Europa ca producţie la porumb”, a afirmat domnia sa, estimând că excedent vom avea întotdeauna, dar trebuie să fie din ce în ce mai mic şi să fie prelucrat prin creşterea sectorului animalier.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole