Cum se foloseste un aparat de muls?

Echipamentul de muls are scopul de a proteja sanatatea ugerului animalului, de a creste productivitatea laptelui, ce creste automat gradul de satisfactie a cerintelor utilizatorului.

Un aparat de muls este echipat cu:

  • pompa de vacuum corespunzatoare;
  • vacuum constant in permanenta;
  • pulsatoare performante, testate si verificate
  1. Pregatirea ugerului inainte de muls

Unul din cele mai importante principii aplicate inainte de mulsul mecanic este curatenia si aerisirea grajdului si realizarea unor conditii adecvate de igiena. Spalarea ugerului inainte de muls reprezinta o conditie obligatorie. Se spala ugeru cu apa calduta dintr-o galeata, cu ajutorul buretelui predat odata cu aparatul sau cu servetele/ carpa de unica folosinta. Inaintea inceperii mulsului mecanic se vor mulge manual cateva picaturi de lapte care se vor scurge pe jos sau in alt recipient. Aceasta etapa ajuta la depistarea eventualelor boli ale ugerului. Mulsul mecanic asigura o productivitate sporita de lapte, un lapte curat si igienic reduce timpul de muls.

  1. Initierea operatiunii de muls

Se inchide bine capacul bidonului pentru lapte. Se pregateste comutatorul electric. Dupa ce motorul electric intra in functiune se va deschide clema fluture de pe gheara de muls si se asigura in acest fel cresterea vacuumului. Cand acul manometrului ajune in portiunea albastra la44 Kpa sau bari aparatul este gata pentru muls. In acest moment intra in functiune si pulsatorul.

  1. Operatiunea de aplicare a mameloanelor

Se ia in mana stanga gheara de muls din locul in care se afla agatata si mansoanel vor atarna liber. Se apasa supapa de vacuum de pe gheara de muls, se va apasa clema fluture de pe gheara de muls si se va rasuci fixandu-se in opritoare. Mansoanele se vor aplica pe rand la uger, fiind astfel inistiat mulsul.

Timpul mediu de muls variaza intre 4-7 minute. Cand nu se  mai scurge lapte din uger, mulsul este gata. Bidonul pentru lapte nu trebuie umplut la maxim.

  1. Spalarea aparatului de muls

Dupa fiecare muls, aparatul trebuie spalat, mansoanele, bidonul. Mansoanele se vor curata de cateva ori pe saptamana cu peria speciala pentru mansoane. Furtunul transparent pentru lapte se va curata cu peria de sarma o data pe saptamana.

Citește și

Parerea voastra este intotdeauna importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: