Constantin: Consumul de pâine din România a scăzut la 588.000 de tone, de la 1,8 milioane tone în anii 2000

41

paine1aug Reducerea TVA la pâine la 9% nu este numai o măsura politică, ci şi una care a izvorât din raţiuni economice, în condiţiile în care consumul de pâine s-a redus de la 1,8 milioane de tone în anii 1999/2000, la doar 588.000 de tone în 2010, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

„Dacă în anii 1999 şi 2000, când s-a luat decizia de a creşte TVA de la 11 la 19 la sută, consumul de pâine era 1,8 milioane de tone, pe parcursul a patru ani, perioada în care s-a aplicat această cotă de TVA, consumul de pâine pentru care s-au plătit taxe şi impozite a scăzut la mai mult de jumătate, respectiv la circa 840.000 de tone. Aceasta a fost până când s-a luat o altă decizie şi TVA a crescut de 19 la 24 la sută, iar consumul care s-a raportat a fost de 588.000 tone”, a precizat Constantin.

Potrivit sursei citate, în prezent consumul de pâine pe locuitor în România este de mai puţin de 30 de kg pe an, faţă de media europeană de 80 kg pe an, iar diferenţa se vede în evaziunea fiscală din domeniu. Şeful MADR a subliniat că sumele neîncasate de bugetul statului din TVA dar şi din alte taxe în domeniul de morărit şi panificaţie se ridică anual la circa 1,5 miliarde de lei.

Acesta speră ca efectele reducerii TVA la pâine să se vadă în primul rând într-un mediu concurenţial corect, dar şi prin încasări mai mari la buget.”Circa 300 de milioane de lei anual nu figurează la buget din TVA pe făină şi alte 700 de milioane de lei pe pâine. Împreună cu alte taxe, nu doar din TVA, respectiv din evaziunea fiscală în comerţul cu grâu, munca la negru din domeniu, impozitul pe profit care nu este virat se ajunge uşor la cifra de 1,5 miliarde de lei, bani care anual nu se virează la buget”, a menţionat Daniel Constantin.

„Am luat această măsură de reducere a TVA la pâine pentru că în România, din păcate, nu există un mediu concurenţial corect în acest sector. Sunt foarte multe societăţi care sunt în insolvenţă sau care sunt în pragul falimentului din cauza faptului că există această evaziune fiscală care ajunge la 67 la sută în prezent. Primul efect pe care vreau să-l anunţ odată cu reducerea TVA este legat de un mediu concurenţial corect pentru cei care plătesc aceste taxe şi impozite, astfel încât să salvăm aceste societăţi şi implicit locurile de muncă din societăţile respective. Nu vreau să dau nume, dar sunt societăţi de tradiţie din panificaţie care au avut probleme din cauza concurenţei neloiale. Mi-aş dori şi un alt efect pe care să îl avem cu această măsură, respectiv de a încasa la bugetul de stat mai mult decât am încasa cu un TVA de 9%. Calculele ne arată că putem să încasăm mai mult numai dacă vom avea un angajament şi din partea dumneavoastră de a combate evaziunea fiscală”, a explicat ministrul Agriculturii. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. AcceptCiteste mai mult