CONCURS DE ZACUSCA LA PRIMA EDITIE A ZILEI RECOLTEI ORGANIZATA DE DAJ COVASNA

Direcția pentru Agricultură a județului (DAJ) Covasna a organizat, recent, prima ediție a Zilei recoltei. Programul pregătit în acest sens a cuprins un concurs în cadrul căruia a fost premiată cea mai gustoasă zacuscă, dar și o paradă a costumelor populare.

Evenimentul s-a desfășurat joi, la Centrul local Târgu Secuiesc și a reunit câteva zeci de participanți, angajați ai instituției, dar și agricultori, fermieri din județ.

„A fost prima ediție a Zilei recoltei. Primăvara a fost secetoasă, vara a fost ploioasă, iar acum, toamna, am încercat să numărăm <<bobocii>> și roadele județului.”- a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna, coordonatoarea evenimentului, Jancso Szilvia.

Potrivit acesteia, Ziua recoltei a cuprins un concurs în cadrul căruia a fost expusă și degustată zacuscă, iar în competiție s-au înscris peste 20 de persoane.

„La concursul în cadrul căruia s-au premiat persoanele care au realizat cea mai gustoasă și interesantă zacuscă au participat 22 de persoane. Au participat colegii din întreg județul. Au fost aduse borcane de zacuscă pregătite după rețete foarte interesante, speciale! Concurenții au adus zacuscă din vinete, cu fasole, dar și cu muștar combinat cu miere (…). Fiecare borcan din concurs a fost altfel!”- a spusJancso Szilvia.

La finalul competiției au fost acordate premii, astfel: Pall Ildiko, din Ojdula, concurentă ce a participat cu două borcane de zacuscă a obținut Premiul I de două ori, adică pentru ambele borcane. Și Premiul al II-lea a fost acordat de două ori. Unul dintre acestea a fost obținut de Suto Erika, din Sfântu Gheorghe, iar celălalt, de către Jakobus Magdolna, de la Lunga (Târgu Secuiesc). Premiul al III-lea a ajuns tot în localitatea Lunga, la Varga Robert, cultivator de tomate, înscris în programul de sprijin a producătorilor de tomate în spații protejate.

S-au acordat și premii speciale. Acestea au fost obținute de Lukacs Marta, de la Lemnia; Jako Reka, de la Cernat; Tarcsi Erika, din Turia și Szasz Eniko de la Catalina.

„După înmânarea diplomelor,  a urmat o degustare comună. S-a adus atât pâine de casă, cât și pâine cumpărată, și zacusca a fost consumată”- a precizatJancso Szilvia.

Potrivit acesteia, evenimentul a cuprins și o prezentare a portului popular și a reunit, în total, peste 30 de persoane, acestea manifestându-și, la final, dorința de a mai participa la astfel de evenimente. Astfel, reprezentanții DAJ Covasna și-au propus dea continuitate acestui eveniment.

Sursa: Mesagerul de Covasna
Citește și

Comentariile sunt închise