CE MANCAM DE CRACIUN DACA INDUSTRIA CARNII DE PORC ESTE IN PRAGUL FALIMENTULUI DIN CAUZA PESTEI PORCINE?

Previziuni sumbre de la preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, Ioan Ladoşi. Acesta spune că industria autohtonă de profil este la un pas de faliment, iar românii vor mânca de Crăciun exclusiv produse din import.

Una dintre vocile autorizate pe piaţa de profil le cere autorităţilor statului român să găsească soluţii rapid pentru stoparea răspândirii bolii: „Situaţia este foarte gravă. Dacă boala evoluează cu aceeaşi viteză ca şi până acum, este foarte clar că de Crăciun nu vom mai avea porc românesc pe masă“, sunt preconizările îngrijorătoare ale lui Ioan Ladoşi.

Efectele epidemiei de pestă porcină se resimt deja pe piaţa. Potrivit explicaţiilor oferite de Ladoşi, producătorii încasează mult mai puţin, iar preţurile sunt aproape de prăbuşire. Înainte de confirmarea virusului în România, crescătorii încasau în medie 6,5 lei pentru kilogramul de porc viu. Acum, ţara este ruptă în două: zonele aflate pe harta roşie, adică acolo unde există focare şi au fost impuse restricţii, şi zonele „libere“, unde virusul n-a fost confirmat încă. „În zona liberă avem acum între 5,8 şi 6,1 lei preţul pe kilogramul în viu, iar în ariile afectate carnea se vinde cu 4 – 4,5 lei kilogramul în viu. Preţul la consumator nu-l putem controla, dar este evident că această situaţie se reflectă în buzunarele românilor“, explică Ladoşi.

Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc mai spune că, în acest moment, România a pierdut 15% din capacitatea de procesare, prin sacrificarea forţată a animalelor din ferme, dar că procentul va creşte, cel mai probabil, vertiginos în perioada următoare, motiv pentru care România va trebui să importe masiv carne de porc. „Azi avem de-a face cu o realitate cumplită, o situaţie negativă unică în istoria zootehniei româneşti: o boală fără tratament. Este trist că oamenii se îndoiesc de realitatea acestei boli şi circulă tot felul de scenarii fantasmagorice care nu-şi au rostul. Oamenii trebuie să înţeleagă că nu există altă măsură decât uciderea porcilor. Probabil, în scurt timp, vom asista la colapsul industriei de carne autohtone. Nicio fermă din România nu este ferită de această boală, acest virus nu răspunde la comandă politică. Se ştia de anul trecut, de când a apărut primul focar la Satu Mare, de atunci ar fi trebuit luate măsuri“, a mai precizat Ladoşi.

Este extrem de greu de precizat când îşi va reveni România din criza pestei porcine africane. „Practic, va trebui să resetăm toată industria românească. Dacă autorităţile vor lua în considerare propunerile noastre, iar gestionarea situaţiei se face face corect, atunci avem şanse să ne revenim, nu am nicio îndoială. Depinde de felul în care se sting focarele din gospodăriile populaţiei şi cum vor fi ţinute sub control transporturile. Trebuia să se ia măsuri serioase, iar animalele din jurul fermelor mari, pe o rază de 10-20 de kilometri, trebuie să fie sănătoase pentru a putea repopula fermele închise“, spune Ioan Ladoşi.

Având în vedere evoluţia rapidă a bolii, experţii estimează o creştere a preţului cărnii de porc în magazine. „Deocamdată nu se pot face speculaţii privind evoluţia preţului cărnii la raft, însă mergând pe firul evenimentelor şi pe anvergura bolii, se estimează, pe termen scurt, o reducere cu 30-40% a producţiei interne de carne. Putem specula o creştere a preţului, însă este imposibil de spus cu cât. Depinde ce se întâmplă pe piaţa europeană şi cât nu vom mai putea noi produce. Anul trecut, de exemplu, în Romania s-a importat de pe piaţa europeana carne de porc în valoare de o jumătate de miliard de euro. În mod cert, acum golul şi mai mare va fi acoperit tot din importuri, iar cei care vând din Europa către România vor profita din plin de aceasta situaţie şi vom asista la o creştere a preţului“, a mai spus preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc.

Comercianţii spun că în următoarea perioadă carnea de porc s-ar putea scumpi cu până la 20%. Aceştia sunt nevoiţi să importe mii de tone din Spania, Germania, Polonia şi chiar din America Latină, după ce tot mai multe ferme româneşti se închid din cauza pestei porcine africane. De sărbători, potrivit estimărilor cel puţin 75% din carnea de porc din galantare va proveni din străinătate.

Ultima raportare privind evoluţia pestei porcine africane în România datează din 29 august. Potrivit experţilor Autorităţii Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), boala evoluează acum în două zone geografice. Au fost confirmate, în total, 781 de focare şi au fost sacrificaţi până acum peste 123.000 de porci în toată ţara. În nord-vestul României virusul „atacă“ spre centrul ţării din spre judeţele Satu-Mare, Sălaj şi Bihor. Situaţia cea mai gravă se înregistrează în sud-estul României, unde boala a fost confirmată în judeţele Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi, Ilfov şi, în urmă cu câteva zile, Buzău.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole