CATAR si RO PAC: Noile modificari la legea vȃnzării terenurilor agricole, un act de trădare naţională

tradaresssdReprezentanții asociațiilor țărănești, CATAR și RO PAC au protestat printr-o scrisoare deschisă, față de noile prevederi din proiectul de lege ce ar trebui să reglementeze piața vânzărilor de teren agricol. Potrivit acestora, noile modificări din lege sunt „un act de trădare națională”.

„Eliminarea limit[rii la 100 de hectare a suprafeţei ce poate fi deţinută de străini, a cunoştinţelor în domeniul agricol sau a avizului Comitetului judeţean creează condiţiile necesare dispariţiei neamului romȃnesc.Ungaria, Polonia, Bulgaria au tratat acest subiect cu extremă fermitate în interes naţional. Sunt ţări în lume unde este practic imposibil să achiziţionezi teren ca cetăţean străin deşi bogăţia naturală a mediului nu se compară nici pe departe cu biodiversitatea existentă la noi în ţară. Israel de exemplu” , se arată în documentul citat.

Legea care reglementeaza tranzacţionarea terenurilor agricole romȃneşti ar trebui, potrivit acelorași surse,să faciliteze accesul fermierilor romȃni (persoane fizice, juridice, asociatii, cooperative agricole) şi tinerilor fermieri români la resursa principală din țară – pământul – cu scopul de a asigura suveranitatea alimentară a României, ocuparea forței de muncă, distribuția judicioasă a resurselor naturale ale ţării către cetăţenii ei cu precădere, pentru a reduce decalajele dintre România şi celelalte ţări ale Uniunii Europene.

„Posibilităţile romȃnilor de a accesa finanţări bancare sau europene pentru achiziţia de terenuri este practic nulă în comparaţie cu posibilităţile străinilor. Costurile de împrumut în Romȃnia sunt de trei patru ori mai mari decȃt în restul Europei sau în restul lumii occidentale. Accesul la finanţări europene este mult mai anevoios în Romȃnia. Toate aceste diferenţe situează fermierii romȃni, ţăranii noştri, în dezavantaj competitiv net faţă de cumpărătorul străin. De aceea, dacă acceptăm vânzarea de pământ străinilor înseamnă că acceptăm să dispărem din istorie!”, spun reprezentanții asociațiilor țărănești.

Citește și

Comentariile sunt închise