Alin Bogdan Buzescu (CATAR): Producția din 2013 nu are un impact relevant în dezvoltarea rurală

bogdanss

În prima parte a interviului acordat AGRO TV de Alin Bogdan Buzescu, președintele Confederației Asociațiilor Țărănești din România (CATAR), acesta a discutat despre viitorul Program Național  de Dezvoltare Rurală și despre măsurile care pot fi luate pentru impulsionarea agriculturii, după cum puteți citi aici.

În partea a doua a interviului, Buzescu analizează datele oficiale despre recolta din acest an și le recomandă românilor…să fie prudenți și calculați.

AGRO TV: Producția bună din acest an va schimba ceva în satul românesc? Se vor lua măsuri (se vor face investiții) pentru ca, pe viitor, recoltele să nu fie dependente într-o așa de mare măsură de vreme?

Alin Bogdan Buzescu: Au fost anunţate câteva cifre legate de producţie anul acesta. Ele reprezintă în special cultura mare. Nu au impact relevant în dezvoltarea rurală. Au mai degrabă impact în conturile fermelor mari si la nivelul bugetului de stat. Nu ştim exact încă cum stăm cu producţia în fermele mici. În orice caz toţi depind de capacitatea de vânzare. Dacă măsurile luate de Guvern pentru controlul importurilor au avut efect, încă nu ştim. Apicultorii de exemplu au un an greu, la fel şi pomicultorii din cauza soarelui care a ars flora. Cel puţin acestea sunt semnalele de la ai noştri. Nu putem declara că aceasta ar fi situaţia la nivel naţional. Repet: capacitatea noastră de control şi verificare la nivel naţional lasă de dorit. Si în cazul agenţiilor de stat, dar mai ales în organizaţiile noastre ţărăneşti, subfinanţate din motive binecunoscute.

Ne gândim la secetă şi grindină, la secetă: mizăm pe un PNDR care să permită organizaţiilor sau fermierilor să achiziţioneze sisteme fiabile, flexibile de udat. În funcţie de nevoi sunt investiţii unde MADR poate interveni dacă vorbim de infrastructură. Mai mizăm şi pe încurajarea investiţiilor în tehnologii moderne pentru energie regenerabilă, aspect foarte important când vorbim de sisteme de udat dar şi de dezvoltarea fermei. Independenţa energetică a fermei este un deziderat important. Grindină: exista câteva zone fierbinţi în ţară (Prahova, Vrancea) unde sistemele antigrindină, dacă există, sunt învechite şi/sau nefuncţionale. Producătorul de rachete de la Ploieşti are nevoie de investiţii şi restructurare. Toate ţările vecine şi-au modernizat sistemele antigrindină. Cred că nu ne permitem să mai amânăm.

AGRO TV: .Fermierii au cerut sprijinul MADR deoarece prețurile fixate pentru produsele lor sunt prea mici. Cum pot interveni autoritățile pe piață?

Alin Bogdan Buzescu: În agricultură preţul unitar este cu atât mai bun cu cât cantitatea şi calitatea este mai mare. Cel mai important aspect este organizarea fermierilor la nivelul etapelor: producţie, colectare, sortare, prelucrare, ambalare, etichetare, desfacere. Aşadar se impun investiţii în organizare şi capacitatea de producţie şi desfacere. Valoarea adăugată: prelucrarea mărfii în produse finite, gata de raft. Măsurile importante le-am descris mai devreme. Toate răspund întrebării dumneavoastră. Cel mai important aspect: climatul de încredere. Autorităţile trebuie să creeze şi să garanteze un climat de încredere. Îndoiala, descumpănirea lipsa de solidaritate guvernează momentan, din păcate, în mediul rural, conştiinţele românilor. Aceasta este cea mai grea sarcină pe care o avem. Toţi!

 

 

 

Citește și

Comentariile sunt închise