PROGNOZA AGROMETEOROLOGICA A PERIOADEI 9-15 OCTOMBRIE

0 27

Caracteristici meteorologice

Sub aspect termic, în acest interval va predomina o vreme mai caldă decât în mod obișnuit, în cea mai mare parte a țării.

Temperatura  medie  diurnă  a  aerului  se va  situa  între  10…20°C,  abaterile termice pozitive fiind de 1…4°C, în majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 17…26°C, în aproape toată țara.

Temperatura minimă a aerului se va încadra între 3…14°C, la nivelul întregii ţări, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare.

Temperatura medie a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 11…19°C, optimă parcurgerii  proceselor  vegetative  ale culturilor  de toamnă semănate  până la această dată.

Sunt   posibile   ploi   locale,   reduse   cantitativ,   fiind   însoţite   de   intensificări temporare ale vântului, pe aproape întreg teritoriul agricol.

Caracteristici agrometeorologice

Conținutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va încadra în limite scăzute  și  deosebit  de  scăzute,  seceta  pedologică  fiind  moderată,  puternică  și extremă, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării. Rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare, local în centrul și sud-estul Transilvaniei, izolat în nordul Olteniei și vestul Crișanei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ritmurile biologice la culturile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă  vor evolua în general normal, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. De asemenea, în zonele depresionare, procesele vegetative ale plantelor se vor desfăşura uşor mai lent. Uniformitatea şi vigurozitatea culturilor înfiinţate în perioada optimă va fi pe ansamblu bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive, precum şi pe terenurile agricole cu deficite de umiditate în sol.

Cultura  de porumb  din jumătatea  nordică  a ţării îşi va definitiva  maturitatea deplină (90-100%), extinzându-se şi chiar finalizându-se lucrările de recoltare.

Sfecla de zahăr va parcurge  predominant  acumularea  zahărului  în rădăcină, maturitatea tehnologică şi recoltarea, iar cartoful se va recolta în toate bazinele specializate.

Pomii  fructiferi  se vor afla în fazele  de maturare  a lemnului,  îngălbenire  şi cădere a frunzelor, continuându-se de asemenea recoltarea la soiurile tardive.

La viţa de vie se vor semnala  maturarea  coardelor,  îngălbenirea  şi căderea frunzelor, în cea mai mare parte a podgoriilor.

Cultura   de  rapiţă   semănată   în  epoca   optimă   se  va  afla   în  fazele   de germinare-răsărire  (10-80%)  şi  formarea  primelor  frunze  (10-50%),  în  special  pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Orzul  şi  grâul  de  toamnă  vor  înregistra  germinarea  şi  răsărirea  (10-40%),

continuându-se lucrările de semănat, pe majoritatea suprafeţelor agricole.

Lucrările  agricole  specifice  (recoltare,  transport,  depozitare,  eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat) se vor realiza  pe  ansamblu  în condiţii  bune,  exceptând  zonele  afectate  de fenomenul  de secetă pedologică.

Recomandari de specialitate

  • Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale;
  • Efectuarea arăturilor de toamnă pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul 0-20 cm;
  • Continuarea pregătirii patului germinativ  şi a semănatului  la culturile de toamnă în epoca optimă;
  •   Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor de sezon.
Citește și

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.